Orzechanki

Sylwia
Desery
05.12.2017 11:54
Orzechanki

Ilość porcji: 32 sztuki Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 2 szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 250 g margaryny (1 kostka) 50 g masła (¼ kostki) 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 kubek gęstej kwaśniej śmietany 18 % Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Kilka lat temu moja mama postanowiła zamiast kokosu użyć o zmielonych orzechów włoskich i tak powstały orzechanki:) Są super ! ! ! Polewa: Margarynę i masło roztopić i dodać cukier i kakao – wymieszać. Całość zagotować – ciągle mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Czas wykonania: 2 h 30 min – 3 h Podczas robienia orzechanek polewa będzie zastygać, więc należy ją lekko podgrzać, aby była wodnista.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/orzechanki/