Żurawina jest bez dodatków konserwantów, a polewa czekoladowa to nic innego jak pyszne groszki czekoladowe, które można rozpuścić lub wykorzystać w całości tak jak ja 😉 Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki: 140 g miękkiego masła 140 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 190 g mąki 1/3 łyżeczki sody 120 g suszonej żurawiny (u mnie Helio Natura) pół szklanki posiekanych białych groszków czekoladowych (u mnie biała polewa Helio) Będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole obok pierniczków 😉 Bardzo dziękuję firmie Helio za świąteczną paczkę z wieloma smakołykami. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika, ciasteczek będą miękkie, ale nie przejmujcie się, tak ma być. Wśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe, które wykorzystałam do tego przepisu. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Czas zatem najwyższy, żeby zacząć zastanawiać się co na nie przygotować. Masło wraz cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na białą, puszystą masę.