1 kg fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 300 g wędzonej kiełbasy 200 g koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 300 g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 łyżki suszonej włoszczyzny sól pieprz cukier 2 ząbki czosnku majeranek 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki mąki Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Kiełbasę z cebulą i boczkiem odcedzić z tłuszczu i również dodać do garnka z fasola. Kiedy zasmażka jest zimna dodać kilka łyżek sosu z fasoli i rozprowadzić z zasmażką żeby nie było grudek. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki, podsmażać na suchej patelni, ilość tłuszczu z boczku jest wystarczająca. Kiedy boczek się nieco wytopi dodać cebulę i smażyć, aż ta się zrumieni. Rano wodę zlać i nalać świeżą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i suszoną włoszczyznę.