Na 12-16 porcji: 2 op. ciasta francuskiego 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym ok. 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku gęsta, kwaśna śmietana 18% około 100 g sera cheddar kilka garści tartej mozzarelli sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6-8 kawałków. Myślę, że każdy kto je przygotuje będzie zadowolony, dlatego polecam je Wam na zbliżające się okazje: Mikołajki, Sylwestra czy bezokazyjne spotkania rodzinne lub w gronie znajomych:) Z połączenia tych kilku składników otrzymujemy pyszną i pięknie prezentującą się przekąskę, która pełni kolorów nabiera, gdy na koniec podamy ją posypaną szczypiorkiem i polaną ketchupem. Dziś zapraszam na pyszne pizze na francuskim cieście:) Tuńczyk lubi kukurydzę, dziś więc takie właśnie zestawienie. Można również przygotować większy kawałek pizzy/zapiekanki (z jednego ciasta francuskiego) i pokroić go na porcje już po zapieczeniu. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 10 minut (do lekkiego zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15 minut – do ładnego zarumienienia. Smarujemy śmietaną – mniej więcej po 1 łyżeczce na porcję. Kukurydzę osączamy na sicie z zalewy. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.