Ryba w zalewie

Sylwia

Śniadania

04.12.2017 14:43

Ryba w zalewie

Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. miruny, dorsza lub morszczuka) 3 papryki czerwone 2 – 3 cebule 150 g korniszonów (najlepiej z chilli – ja kupiłam takie w Biedronce) Zalewa: 2 szklanki gorącej wody 1 szklanka oleju 12 łyżek octu 4 łyżki cukru 200 g ketchup 360 g koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 2 ziarenka ziela angielskie 2 liście laurowe Przygotowanie: W dużym garnku rozpuścić cukier w gorącej wodzie. Cebulę i paprykę pokroić w cieniutkie paseczki (można je wymoczyć chwilę we wrzątku, aby były miększe i nie chrupały podczas jedzenia – ja tego nie robiłam). W taki sposób w Boże Narodzenie mamy pyszne śniadanie lub obiad gotowy w 10 minut. Ryby pokroić w mniejsze kawałki (ja użyłam ryby miruny i pokroiłam każdy płat na 3 części). Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Taką rybę podawać na zimno z chlebem lub z ziemniakami. 🙂 Czas wykonania: 1 h (6 – 8 h oczekiwania) Korniszony pokroić w słupki i wymieszać wszystkie warzywa.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/ryba-w-zalewie/