Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Sylwia
Obiad
28.04.2017 10:28
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 mała czerwona cebula 260 g mięsa mielonego (z szynki) 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 100 g pieczarek 50 g papryki czerwonej 50 g papryki zielonej zioła prowansalskie (opcjonalnie) ½ łyżeczki papryki mielonej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Sos beszamelowy: 300 g sera żółtego 50 g masła (¼ kostki) Na koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Całą zapiekankę zalać sosem i posypać drugą połową startego sera. Wcześniej przygotowane składniki wyłożyć do żaroodpornego naczynia: najpierw ziemniaki pokrojone w plastry, następnie mięso, pokrojone w plasterki papryki i pieczarki. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, czyli tradycyjne polskie ziemniaki z mięsem w beszamelowym sosie pod złocistą serową skorupką. 3 łyżki mąki 500 ml mleka jajko szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Ugotować ziemniaki na półtwardo (30 – 40 min). Pokroić cebulę w kostkę i smażyć ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie. Sos beszamelowy: W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-mielonym/