Proporcje na 2 keksówki o dł. 22 cm Składniki: - 150 g siemienia lnianego - 150 ml wody - 400 g aktywnego zakwasu żytniego - 300 g mąki żytniej typ 720 - 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 400 ml wody - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ma niesamowity smak, dzięki prażonemu siemieniu. Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym według przepisu Piotra KucharskiegoCzas przygotowania: ok. 7 godzin Przepis, który Wam dziś prezentuję jest autorstwa Piotra Kucharskiego, a wypatrzyłam go na jego stronie na FB. Miskę przekrywamy folią spożywczą i odstawiamy na trzy - cztery godziny do wyrastania. Miskę przekrywamy folią spożywczą i odstawiamy na trzy - cztery godziny do wyrastania. Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego Po wyjęciu z pieca chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Chleb rośnie na nim rewelacyjnie, obiecałam więc sobie, że tym razem będę dbała o mój nowy zakwas. Mój zakwas niestety zamordowałam, ale dobra dusza, czyli Brenia z bloga Kuchnia Breni mnie podratowała i podarowała super zakwas, który ma już ponad dziesięć lat. Wstawiamy do niego foremki, a na spód piekarnika wylewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy drzwiczki.