Przy podziale na 8 naleśników, jeden to około 89kcal, B: 3,8g, T: 3,7g, W: 10,1g. Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: – bezglutenowe naleśniki buraczane, – naleśniki ryżowo-kasztanowe, – owsiane naleśniki kokosowe, – żytnie naleśniki marchwiowe, – owsiane naleśniki szpinakowe, – wegańskie naleśniki orkiszowe, – orkiszowe naleśniki dyniowe, – kakaowe naleśniki jaglane, – ryżowe naleśniki szpinakowe, – naleśniki z otrębów. Składniki na 8-9 naleśników: – 300ml mleka (lub 200ml mleka + 100ml wody) – 100g mąki gryczanej – 2 jajka – 15g oleju Na słono, na słodko, na zimno, na gorąco, zapiekane…! Przewracamy naleśniki na drugą stronę, gdy zaczną bezproblemowo odchodzić od patelni. Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni na małym ogniu. Jednak jakiś czas temu, przez moje problemy jelitowe musiałam wyeliminować pszenicę ze swojej diety, a w tym najzwyklejsze naleśniki.