Ciasto 80 g roztopionego masła 500 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 białko 100 g cukru 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 120 g masła roztopionego i wystudzonego 100 g cukru pudru 100 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż bułki będą rumiane (około 25-30 min). orzechowe bułki Uformować kulę z ciasta i odłożyć w misce , nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Więcej przepisów na bułki znajdziecie na moim blogu w zakładce BUŁKI. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów, a macie ochotę podzielić się swoją opinią to napiszcie ją w komentarzach. Do ciepłego mleka wsypać suche drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Z każdej części uformować wałek i rozwałkować prostokąt o grubości 0,4 mm. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice i delikatnie zagnieść. Nakryć do połowy wzdłuż długiego brzegu ciasto, a następnie nakryć drugą połową ciasta.