SAŁATKA WARSTWOWA Z CEBULKĄ ZŁOCISTĄ I SZYNKĄ Składniki: 1 słoik cebulki konserwowej złocistej (ze srebrną nie smakuje tak dobrze!) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych (z kiszonymi chyba nie próbowałam) 5 jajek 1 czerwona cebula (w oryginale był por) majonez *około 25 dag żółtego sera (pominęłam ten krok) moja wersja jest nieco inna od oryginału z zeszytu Mamy, bo sobie tak spisywałam listę produktów przed świętami, że nie wszystko się na niej znalazło i musiałam nieco improwizować i w tym i w innych przepisach 🙂 Jeśli nie masz takiej, przygotuj w zwykłej, szklanej – też będzie cieszyć oko 😉 Skąd pomysł na sałatkę warstwową z cebulką złocistą i szynką? Przypomniałam sobie o niej mijając w sklepie półki z cebulką złocistą – cebulkę kupiłam, a w starym zeszycie odnalazłam recepturę. Czy to we własnym domu czy idąc do kogoś, bo przecież wypada coś ze sobą zabrać 🙂 moja propozycja to sałatka warstwowa z cebulką złocistą i szynką, która nie tylko smakuje, ale i wygląda! A żeby wyglądała jak należy najlepiej jest ją przygotować w takich salaterkach jak u mnie, czyli o prostych ściankach – wtedy idealnie widać każdą poszczególną warstwę. Wtedy cebulkę można dać gdzieś w środek sałatki lub tak jak u mnie dodatkowo udekorować jeszcze nią wierzch sałatki. Przepis na nią moja Mama ma już X lat, ale od kilku lat nie była robiona (choć kiedyś często, żeby nie powiedzieć nagminnie 😉 ). Polecam nie tylko na sylwestrową noc, ale także urodziny, imieniny, Boże Narodzenie, Wielkanoc, czy zwykły wieczór w gronie przyjaciół. Każdemu, kto jeszcze nie próbował takie sałatki bardzo ją polecam – sałatka warstwowa z cebulką złocistą i szynką to imprezowy hit!