Mojo Verde to sos na bazie zielonej papryki i kolendry, a Mojo Rojo jest przygotowany na bazie papryki czerwonej, do obu z nich dodajemy ocet winny oraz oliwę z oliwek i dużą ilość czosnku. Odcedzamy pozostałą wodę, a garnek z ziemniakami wstawiamy jeszcze na kilka chwil na ogień, aby woda z garnka całkowicie odparowała, a ziemniaki lekko obeschły. przepis Składniki 0,5 kg ziemniaków 1,5 garści gruboziarnistej soli gruby plaster cytryny mojo verde: połowa zielonej papryki, garść kolendry, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżki octu winnego, 3-4 łyżki oliwy z oliwek Przepis 1 Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie obieramy). Fuerteventura słynie z kozich serów, Lanzarote z wina Malvazia, La Gomera z miodu z palmy! Uprawy ziemniaków na wyspach są bardzo obfite i zbiera się je nawet kilka razy w roku, dlatego są one tak popularnym dodatkiem. , El Hierro z sernika, Gran Canaria z rumu, aż w końcu La Palma z soli morskiej. Ciekawostką jest, że na wyspach stworzono specjalne plantacje dla turystów, w których mogą przyjrzeć się dokładnie uprawie tego pysznego owocu. Znanym serem w kuchni kanaryjskiej jest także queso palmero z wyspy La Palma, który ma wyraźnie słony smak. 🙂 Kanary można odwiedzić razem z Rainbow i na własnej skórze przekonać się o wspaniałościach tamtejszej kuchni! Sery na Wyspach Kanaryjskich są przede wszystkim przygotowywanie z mleka koziego. W poszukiwaniu nowych smaków świata, a także planowaniu wyczekiwanego i odpowiedniego miejsca na urlop, postanowiłam przygotować dla Was nowy cykl wpisów, który przybliży kuchnie danego regionu. Na wyspach są one uprawiane we wręcz idealnych warunkach – odpowiedni klimat, wysokość oraz żyzna, wulkaniczna gleba. Ta podróż po smakach narobiła mi wielkiego apetytu na kulinarną przygodę na hiszpańskich wyspach! Dzięki niemu zawdzięczają swój charakterystyczny smak oraz rangę – są cenione na całym świecie. , Teneryfa z ziemniaków z gleby wulkanicznej Papas Antiguas Gofio używa się np. do deseru mousse de gofio czy chicharrones canarios czyli smażonych skórek wieprzowych, w którym je się obtacza. 3 Podajemy ziemniaki z sosem mojo verde, który przygotowujemy bardzo łatwo - blendując wszystkie składniki. Gofio jest rodzajem mąki, to po prostu zmielone zboże (pszenica,jęczmień, żyto, kukurydza), jednak ma jedną charakterystyczną cechę – jest przed zmieleniem prażone.