Czy szpinak jest aż tak zdrowy? Mity na temat jedzenia
#Szpinak doskonałym źródłem żelaza – MIT
Nie wszyscy przepadają za szpinakiem. Jednak znajduje on swoich zwolenników wśród osób dbających o zdrowie. Szczególnie ceni się go za dużą zawartość żelaza. Niestety, z całej porcji żelaza jaką zawiera w sobie szpinak, organizm przyswaja jedynie 1%. Z wołowiny, dla przykładu, aż 20%.
#Ogórek i pomidor to niezdrowe połączenie – MIT
To prawda, że ogórek zawiera w sobie enzym, który niszczy witaminę C. Jednak pomidory nie zawierają jej aż tak dużo, aby być jej głównym źródłem w naszej diecie. Jeśli jednak chcesz uniknąć utleniania wit.C z pomidora, zanim dodasz do mizerii ogórki otocz pomidory sosem lub oliwą z oliwek.
#Brązowy cukier jest zdrowy – MIT
Brązowy cukier często reklamowany jest jako zdrowy dodatek. W rzeczywistości jest on niewiele mniej kaloryczny, niż biały cukier. Dodatkowo, producenci często po prostu barwią biały cukier na brązowo, by sprzedać go po dużo wyższej cenie. Nie jest więc tak, że brązowy cukier możemy jeść bez ograniczeń.
#Herbata z cytryną jest szkodliwa, bo wytwarza aluminium – FAKT, ale MIT…
Kiedy dodajemy cytrynę do naparu, w którym znajdują się jeszcze liście herbaty, faktycznie, wytwarza się aluminium. Jednak jego ilości są znikome – ok. 1/50 tego, co i tak spożyjemy wraz z jedzeniem w ciągu tygodnia. Jeśli jednak chcesz tego uniknąć, po prostu dodaj cytrynę dopiero po usunięciu liści herbaty ze szklanki.