Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę, albo śniadanie. - 3 średnie dojrzałe banany - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 duże jajko - 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/2 szklanki jogurtu greckiego light - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub owsianej - 4 kopiate łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady 70% kakao Wykonanie: Banany rozgnieść. Miękkie, wilgotne i sycące, w smaku przypominają troszkę brownie bananowe, które kiedyś pojawiło się na blogu, ale te muffinki są chyba jeszcze bardziej czekoladowe :) Mocno czekoladowe muffinki bananowe, w odchudzonej wersji, z niewielką ilością tłuszczu i z pysznych pełnowartościowych składników. Bez cukru, z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem jogurtu greckiego light.