Ilość ciasteczek: z podanej porcji ciasta możecie przygotować ponad 100 malutkich ciasteczek Składniki: – 200 g mąki pszennej + trochę do podsypywania blatu – 100 g mąki ziemniaczanej – 150 g masła – 200 g drobnego cukru do wypieków – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej (kawa w proszku nie w granulkach) – 4 łyżki mleka – cukierki Werther’s Original – orzechy pekan Przygotowanie: Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestygnięcia. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne * Przychodzę dziś do Was z kolejnym słodkim przepisem, tym razem w wersji chrupiąco-ciągnącej, z ciasteczkiem kawowym na którym znalazł się karmel oraz orzechy pekan. To pyszny pomysł na własnoręcznie przygotowany prezent pod choinkę dla kogoś bliskiego, ciasteczka prezentują się pięknie w specjalnym pudełku lub dużym słoju. Z cukierków Werther’s Original ugnieć za pomocą dłoni kulki, odrobinę je spłaszcz i układaj po jednej kuleczce cukierkowej na środku każdego ciastka. Od zawsze były to jedne z bardziej lubianych przeze mnie słodyczy, tym bardziej ucieszyła mnie ich miękka wersja, która dzięki swojej plastyczności jest wprost wymarzona do przygotowania tego typu ciasteczek. Po minucie wyjmij blachę z piekarnika i na każdej porcji karmelu połóż orzech pekan, lekko dociskając karmel. Piecz ciasteczka przez 15 minut, wyjmij je z piekarnika i wystudź. Stwórz z ciasta kulę i odstaw na 10-15 minut do lodówki do schłodzenia. Wstaw ciasteczka na 1-1,5 minuty do piekarnika, dosłownie chwilkę aby masa karmelowa nieco zmiękła. Ponownie połóż upieczone już ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.