Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 200 g makaronu (kolanko) 450 g brokułów mrożonych 2 łyżeczki soli Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 g sera (50 g parmezanu, 80 g goudy, 70 g ementaler) 40 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli Po górze posypać startym parmezanem i piec 25 minut w 175 stopniach (5 minut przed końcem przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry i zarumienić ser). ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: 30 g parmezanu (do posypania) 1 łyżkę oliwy Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować w osolonej wodzie. Na koniec wymieszać całość ze startym serem i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Zapiekanka może być jako danie główne, gdyż jest bardzo pożywna oraz jako dodatek do mięs.