Biała Pavlova z kremem waniliowym - śmiesznie prosta i obłędnie smaczna

Zjem
Desery
28.11.2017 11:56
Biała Pavlova z kremem waniliowym - śmiesznie prosta i obłędnie smaczna

Do dzieła! Pavlova – przepis: Składniki – beza: 4 białka w temperaturze pokojowej , , 200g cukru pudru, szczypta soli, 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny, 2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej (zwanej skrobią ziemniaczaną) Składniki – krem: Kremówka 120g, Mascarpone 120g, ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy, świeże owoce – polecam 200g (maliny, borówki, granat, kto co lubi) Musisz tylko pamiętać o kilku zasadach: białka do bezy muszą mieć temperaturę pokojową, podczas suszenia bezy (czyli przez 1,5h) absolutnie nie możesz otowrzyć piekarnika, bo zwyczajnie Ci opadnie, gotową bezę studzisz w uchylonym piekarnku – i to jest jedyny słuszny moment, gdy piekarnik może być otworzony (nie licząc wkładania bezy do środka). Polecam Ci też: Biszkopt z czekoladowymi zaciekami – dripem Klasyczny biszkopt z truskawkową pianką – blacha Szybki i łatwy sernik Łyżką lub szpatułką formuj bezę, na jej górze zrób delikatne wgłębienie, tam po wysuszeniu bezy umieścisz krem. Pavlova – rady: Bezę można też upiec tylko z cukru i białek. Włóż bezę do piekarnika i natychmiast skręć temperaturę do 120 lub 110°C jeśli masz mocny piekarnik. A jeśli Ci mało… To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB. Słodka beza połączona z bitą śmietaną i świeżymi owocami – to zobowiązuje! Radzę zrobić to w wysokim naczyniu i zabezpieczyć je folią aluminiową, bo na początku trochę chlapie. Ale dodatek octu winnego/soku z cytryny sprawia, ze beza pięknie schnie. Gdy krem uzyska już gęstą konsystencję można nim posmarować bezę i całość ozdobić ulubionymi owocami. Przygotowanie: Włącz piekarnik z termoobiegiem na 180°C. Po wskazanym czasie studź bezę w uchylonym piekarniku. Całość delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach lub wymieszaj szpatułką. Spód bezowy stanie się biały i kruchy, zaś w środku będzie skrywał słodką i wilgotną piankę. Do tego krem waniliowy, świeże owoce i będziecie w cukierniczym niebie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjem-cie.pl/pavlova-z-kremem-waniliowym/