Składniki (ciasto): · 250 g mąki pszennej, · 160 g masła (w temperaturze pokojowej), · 50 g cukru, · 1 jajko, · 1 łyżka śmietany 18%, · 1 rozkłócone jajko do posmarowania rantów Składniki (obłożenie): · 1 tabliczka białej czekolady, · 2 konfitury własnej roboty – brzoskwiniowa oraz wiśniowa, · ulubione bakalie do ozdoby, Składniki (lukier surowy z białek): · 1 białko, · 100 g cukru pudru, · łyżeczka soku cytryny Przygotowanie: 1. Masło kroimy i łączymy z przesianą mąką, cukrem, śmietaną oraz 1 jajkiem. Z pozostałego ciasta formujemy ranciki oraz paski, którymi na wzór szachownicy wylepiamy spód ciasta, po czym smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Mam też dla Ciebie Bezpłatny E-book z 12-ma wielkanocnymi przepisami na dania słodkie i wytrawne (mazurki, pascha, babki, pasztety, chlebki doi koszyczka i wiele innych). Już teraz życzę Wam radosnych świąt spędzonych w rodzinnym gronie oraz wielu powodów do uśmiechu na twarzy. 3. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 ºC. Wystarczy, że podcza maila na jaki od ręki mam Ci wysłać ten E-book 🙂 (Odwiedzono 608 razy, 1 wizyt dzisiaj) 4. Wystudzone ciasto smarujemy czekoladą (uprzednio roztopioną w kąpieli wodnej) oraz konfiturami. Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Na koniec przygotowujemy lukier: miksujemy białko z cukrem pudrem. Nie zapominam również o udanym lanym poniedziałku (protoplasta splasha) oraz o… szalonym zajączku;)