Babeczki z morelami

Krzysztof
Przepisy
15.04.2014 7:01
Babeczki z morelami

Przepis

Składniki, 12 sztuk:

• 250 g mąki pszennej

• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

• szczypta soli

• 2 duże jajka

• 100 g cukru

• 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

• 250 ml mleka

• 125 g masła, stopionego i ostudzonego

• 4 morele, bez pestek, pokrojone na niezbyt grube cząstki

• 5 łyżek cukru pudru

• tłuszcz do posmarowania foremek

Mus z białej czekolady:

• 100 g białej czekolady

• 200 ml zimnej śmietanki kremowej

• 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki na babeczki lub wgłębienia w formie na muffiny posmarować tłuszczem. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.

Mikserem na średnich obrotach ubić jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, mleko oraz stopione i ostudzone masło (ja ubijałam przez około 5 minut).

Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa.

Ciastem napełnić foremki, na wierzchu położyć po 4 cząstki moreli, posypać cukrem pudrem. Piec przez 20 minut, aż babeczki urosną. Ostudzić, wyjąć z foremek, podawać z musem z białej czekolady.

Przygotować mus z białej czekolady: czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Ubić zimną śmietankę kremową z cukrem pudrem na sztywną pianę, wymieszać z roztopioną i ostudzoną czekoladą.