Przepis
Składniki, 12 sztuk:
• 250 g mąki pszennej
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 duże jajka
• 100 g cukru
• 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 250 ml mleka
• 125 g masła, stopionego i ostudzonego
• 4 morele, bez pestek, pokrojone na niezbyt grube cząstki
• 5 łyżek cukru pudru
• tłuszcz do posmarowania foremek
Mus z białej czekolady:
• 100 g białej czekolady
• 200 ml zimnej śmietanki kremowej
• 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki na babeczki lub wgłębienia w formie na muffiny posmarować tłuszczem. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.
Mikserem na średnich obrotach ubić jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, mleko oraz stopione i ostudzone masło (ja ubijałam przez około 5 minut).
Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa.
Ciastem napełnić foremki, na wierzchu położyć po 4 cząstki moreli, posypać cukrem pudrem. Piec przez 20 minut, aż babeczki urosną. Ostudzić, wyjąć z foremek, podawać z musem z białej czekolady.
Przygotować mus z białej czekolady: czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Ubić zimną śmietankę kremową z cukrem pudrem na sztywną pianę, wymieszać z roztopioną i ostudzoną czekoladą.