mąki 3/4 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 8 łyżeczek dżemu żurawinowego 4 jajka 4 łyżki cukru 1 kisiel o smaku żurawinowym 2 łyżki mąki pszennej Jak dla mnie – numer 1 wśród serników 🙂 nawet moja Przyjaciółka – niejadek [Wiola – pozdrawiam;))))] zjadła, mówiąc, że Jej smakuje, a to już coś! (P.s. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, po czym temperaturę zmniejszamy do 160-165 stopni. Masa serowa: ser przekładamy do miski, krótko miksujemy i dodajemy jajka stopniowo, po każdym dokładnie miksujemy do połączenia składników. Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero po wstawianiu sernika. Po godzinie jeszcze raz zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.