Gdybym miała pieczarki z własnego ogródka, pewnie tylko oczyściłabym je ręcznikiem papierowym, ale ponieważ nie wiem co się z nimi działo przed dotarciem do sklepu, myślę, że szybkie opłukanie jest najlepszym rozwiązaniem. Składniki na pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej: 500 g pieczarek 2-3 jajka bułka tarta pół szklanki passaty pomidorowej (120 ml) 2 szklanki wody (450 ml) Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej to smaczna przekąska, która sprawdzi się na imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi. 1/3 szklanki octu (100 ml) łyżka cukru ostra papryka, sól, pieprz, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy ręcznikiem papierowym lub szybko płuczemy pod wodą. Przygotowuje się je bardzo szybko, należy jednak pamiętać, żeby zrobić to dzień przed podaniem, gdyż muszą trochę postać w zalewie, aby się zamarynowały. Pieczarki szybko nasiąkają wodą, dlatego na pewno nie powinny w niej długo przebywać. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Obtaczamy je najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej.