Babka piaskowa

Wielkanoc
16.04.2019 19:16
Babka piaskowa

Składniki na 15 porcji - Masło: 200g / 1434 kcal - Mąka (pszenna): 200g / 728 kcal - Mąka ziemniaczana: 100g / 343 kcal - Cukier: 100g / 387 kcal - Jajko: 300g / 429 kcal - Proszek do pieczenia: 10g / 5 kcal - Cukier waniliowy: 5g / 20 kcal - Sok z cytryny: 5g / 1 kcal 3347 kcal łącznie Węglowodany: 341 g Tłuszcze: 191 g Białko: 58 g 223 kcal / porcja Węglowodany: 22 g Tłuszcze: 12 g Białko: 3 g Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com Przygotowanie Składniki - 200 g miękkiego masła - 200 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 130 g cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka skórki otartej z cytryny - łyżka soku z cytryny - łyżeczka cukru waniliowego - cukier puder do dekoracji [shopeneo-widget id=2c98efa1-5577-443c-8cd1-a3eb359986bb] Liczba porcji standardowa foremka na babkę z kominkiem – około 12-15 porcji Wartości odżywcze (bez uwzględnienia dekoracji) U mnie najczęściej taka babka była kupowana w cukierni, jednak nadszedł ten czas, kiedy postanowiłam, że zacznę piec babki w domu. Tradycyjna, maślana babka o lekko cytrynowym smaku i obsypana cukrem pudrem to ciasto, które będzie idealne na ten wielkanocny czas. Na koniec dodajemy jeszcze sok i skórkę z cytryny i mieszamy. Taka babka z pewnością zachwyci wszystkich gości i zniknie w ekspresowym tempie ze świątecznego stołu. Cóż, ja zawsze wolę zrobić w domu to, co można kupić w cukierniach. Całość przekładamy do foremki na babkę (można także do podłużnej foremki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukry i ucieramy na puszystą, gładką i jasną masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/babka-piaskowa/