Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
500 ml ciepłej wody
⅓ szklanki otrąb żytnich
½ szklanki siemienia lnianego
1 opakowanie drożdzy instant (7 gram)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
½ szklanki łuskanych ziaren słonecznika
Przepis
Mąkę pszenną, otręby żytnie, siemię lniane, drożdże, cukier, sól oraz ziarna słonecznika łączymy razem w misce i dokładnie mieszamy.
Całość zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i wyrabiamy do powstania jednolitej masy.
Tak przygotowane ciasto, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Gdy już nasze ciasto wyrośnie przekładamy je do blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Po kilkunastu minutach chleb posypujemy ziarnami słonecznika, które wklepujemy za pomocą drewnianej łyżki, aby lepiej przywarły do chleba.
Całość odstawiamy po raz trzeci do wyrośnięcia na około 15 minut, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 60 minut.
I gotowe.