Domowy chleb - bardzo prosty przepis

Ewelina
Śniadania
25.09.2017 15:33
Domowy chleb - bardzo prosty przepis

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej razowej

500 ml ciepłej wody

⅓ szklanki otrąb żytnich

½ szklanki siemienia lnianego

1 opakowanie drożdzy instant (7 gram)

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

½ szklanki łuskanych ziaren słonecznika

Przepis

Mąkę pszenną, otręby żytnie, siemię lniane, drożdże, cukier, sól oraz ziarna słonecznika łączymy razem w misce i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #1

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #2

Całość zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i wyrabiamy do powstania jednolitej masy.

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #3

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #4

Tak przygotowane ciasto, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #5

Gdy już nasze ciasto wyrośnie przekładamy je do blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #6

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #7

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #8

Po kilkunastu minutach chleb posypujemy ziarnami słonecznika, które wklepujemy za pomocą drewnianej łyżki, aby lepiej przywarły do chleba.

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #9

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #10

Całość odstawiamy po raz trzeci do wyrośnięcia na około 15 minut, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 60 minut.

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #11

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #12

I gotowe.

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #13

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #14

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #15

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #16

Zdjęcie Domowy chleb - bardzo prosty przepis #17

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną