Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem

Malgorzata
Śniadania
05.05.2017 9:15
Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem

English version Cinnamon eggy bread with caramelised apple (4 servings) Ingredients: 3 eggs, beaten 4 tbsp milk 1 tsp ground cinnamon 2 tbsp caster sugar 4 thick slices of white bread butter for frying icing sugar for dusting Caramelised apple: 400 g eating apples, peeled, cored and chopped into chunks 2 tsp caster sugar 25 g butter Preparation: For caramelised apple, melt the caster sugar in a small pan, swirl it around in the pan but don’t stir it. Składniki: 3 jajka, rozbełtane rózgą 4 łyżki mleka 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki drobno zmielonego cukru lub cukru pudru 4 grube kromki chleba masło do smażenia cukier puder do posypania Składniki na jabłka: 400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę 2 spore łyżeczki drobnego cukru 25 g masła Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotuj jabłka. Jak zobaczyłam przepis na chleb w jajku w książce Gordona Ramsay’a Ultimate home cooking, przypomniało mi się moje dzieciństwo i wiedziałam że muszę go zrobić. Jak byłam mała, chleb w jajku jadło się u nas często, tak samo na słodko, jak i na słono. Podsmażony na rumiano chleb w jajku z cynamonem i słodkimi, karmelizowanymi jabłkami podbił serca mojej rodziny. Przełóż chleb na talerze, wyłóż na każdą kromkę karmelizowane jabłka, posyp cukrem pudrem i podawaj. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, wrzuć łyżkę lub dwie masła i obsmaż chleb z obu stron do ładnego zarumienienia. Dodaj jabłka i masło i smaż przez 2 minuty, po czym dodaj 2-3 łyżki wody. Ta wersja chleba w jajku jest na słodko, a ja uwielbiam słodkie śniadania:) Wynikało to z przekonania mojej mamy, że chleba nie można wyrzucać, więc pożytkowało się go w każdy możliwy sposób. Scroll down for recipe in English Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem (4 porcje)