Konfitura z dyni i jabłek

Przetwory
04.11.2018 16:34
Konfitura z dyni i jabłek

Jeśli nie mamy wcześniej zrobionego purée z dyni, to przygotowanie konfitury zaczynamy od pokrojenia surowej dyni na większe kawałki i usunięcie z niej pestek. Składniki - 1 kg dyni lub ok. 600-700 g purée z tego przepisu - 3 jabłka - łyżeczka cynamonu - odrobina imbiru suszonego lub świeżego - 2 łyżki miodu Kiedy dynia się upiekła, zdejmujemy z niej skórę i przekładamy miąższ (lub wcześniej przygotowane purée) do garnka z grubym dnem. W dzisiejszym wpisie będzie to konfitura z dyni i jabłek z dodatkiem cynamonu . W smaku jest trochę mdła, ale to daje nam wiele możliwości na przyrządzenie z niej różnych potraw, od słonych do słodkich. Konfitura z dyni i jabłek Sezon na dynię w pełni i warto to wykorzystać. Te kawałki umieszczamy na blasze piekarnika i pieczemy przez około godzinę w 190 stopniach. Gdyby konfitura była zbyt słodka możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Warto je przed upieczeniem lekko posmarować oliwą aby nie spiekły się zbyt mocno. Możemy dolać około 200 ml wody aby masa się nie przypaliła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/konfitura-z-dyni-i-jablek/