Ciasto z mięsnym nadzieniem

Ewa
Przekąski
10.08.2020 8:27
Ciasto z mięsnym nadzieniem

Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 250 ml ciepłej wody 21 g drożdży (ukroiło mi się 23 g więc tyle dałam;) Nadzienie: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. Pozostałe ciasto również wałkujemy na duże koło i wykładamy nim dno i boki natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm (ciasto powinno troszkę (!) wystawać poza brzegi – u mnie zdecydowanie było go za dużo, co możecie zobaczyć na zdjęciach). Zwisające brzegi ciasta zawijamy na farsz (jeśli ciasta jest dużo, można go odkroić i wykonać z niego dekorację – u mnie obręcz z warkocza). passaty pomidorowej 250 g pieczarek kilka dużych ogórków konserwowych 1-2 łyżki musztardy około 300 g żółtego sera (u mnie tarta mozzarella i red cheddar) sól, pieprz Zaciekawiła mnie ta imprezowa propozycja, więc postanowiłam przetestować ją właśnie w takich okolicznościach (tym bardziej, że porcja jest na prawdę spora i nie wiem czy sami dalibyśmy jej radę). Oczywiście można wpierw przygotować ciasto drożdżowe, a w czasie gdy ono rośnie zająć się całą resztą – mnie po prostu łatwiej jest rozprowadzić taki schłodzony farsz. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy cukinię i pomidory z puszki wraz z zalewą (można też podlać całość około 1/4 szkl. wody). Podsmażamy je na maśle (najlepiej dodając je na patelnię stopniowo), aż do zezłocenia. Udostępnij Zapisz Przepis na to nietypowe ciasto znalazłam na blogu Swojskie jedzonko. Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka szczypta czarnuszki odrobina ziaren sezamu Cebule kroimy w drobną kostkę. Wydaje mi się również, że wówczas ciasto nie wychodzi bardzo podmoknięte (mam to przetestowane zwłaszcza przy wykorzystaniu ciasta francuskiego). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę oraz cukinię wraz ze skórką kroimy w drobną kostkę. W międzyczasie pieczarki kroimy na półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Ciasto zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/08/10/ciasto-z-miesnym-nadzieniem/