Placuszki cukiniowo-jaglane

Obiad
07.09.2017 10:14
Placuszki cukiniowo-jaglane

Placuszki cukiniowo-jaglane składniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - suchej - 1 duża cukinia - 1 cebula - 3 łyżki startego parmezanu - 3 czubate łyżki mąki owsianej - 2 jajka - szczypta chili - 1 łyżeczka oregano - sól, pieprz - masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy by puściła sok. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane i za pomocą łyżki nakładamy masę na patelnie formując małe placuszki. Noce są zbyt zimne i chyba dzisiejsza cukinia jest tą ostatnią ku rozpaczy mojej nastoletniej córki, która wręcz kocha placki z cukinii. Można ją lekko rozgotować wtedy lepiej połączy się z pozostałymi składnikami. Odcedzamy cukinię z nadmiaru wody i łączymy ją z kaszą. Korzystam z ostatnich już cukinii z ogródka mamy. Lekko chrupiące dzięki kaszy jaglanej i dobrze doprawione za sprawa pozostałych składników, Smażymy je na złoty kolor z obu stron. Dla mnie oznacza to inną organizację dnia, ale też codzienne zmagania ze szkolnym śniadaniem dla córki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przysmakikarolki.blogspot.com/2017/09/placuszki-cukiniowo-jaglane.html