Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami składniki: - 400 g czerwonej soczewicy - 400 g dyni pokrojonej w kostkę - 1 opakowanie pomidorów krojonych - 1 duża cebula posiekana - 2 ząbki czosnku posiekane - 6 szklanek bulionu warzywnego - 0,5 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki imbiru - sól, pieprz - masło klarowane do smażenia - natka pietruszki lub kolendra do dekoracji - sok z cytryny do smaku wykonanie: Na maśle podsmażam przez chwilę posiekane cebule i czosnek. O tej porze roku w mojej kuchni zupa z soczewicy jest dość często. Chyba nikt nie lubi stać godzinami przy garnkach, dlatego taki szybki przepis jest idealny, szczególnie w środku tygodnia. Dziś była mała odmiana bo w garnku oprócz tradycyjnie już soczewicy i pomidorów wylądowała dynia. Niby nic wielkiego, przepis banalny, jednak postanowiłam, że się nim z Wami podzielę. To nie ma być zupa krem idealnie gładka, wręcz przeciwnie, soczewica ma być widoczna. W taka zimową pogodę na obiad musiała być sycąca i rozgrzewająca zupa. Do garnka wsypuję soczewicę, dynie i pomidory z kartonika i zalewam 6 szklankami bulionu warzywnego.