Ratatouille/ratatuj

Ewa
Obiad
04.11.2019 9:03
Ratatouille/ratatuj

1 duży bakłażan 2 cukinie 2 duże cebule 1-2 papryki czerwone 1 papryka żółta 2-3 pomidory 2-3 ząbki czosnku 1/2 szkl. bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy zioła prowansalskie słodka i ostra mielona papryka sól, pieprz Bakłażana kroimy na mniej więcej 1-1,5 cm plasterki. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, zalewamy gorącą wodą, a po chwili odcedzamy, usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Ratatuj im dłużej stoi, tym bardziej mi smakuje – wieczorkiem lubię go sobie nawet zjeść na zimno, z kromką chlebka czy bagietki. Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego na mniejsze kawałki bakłażana. Odstawiamy na kilka minut, po czym dokładnie osuszamy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną paprykę, smażymy przez około 5-7 minut. Ja lubię takie warzywne potrawki, zwłaszcza z dużą ilością cukinii oraz papryki, które to uwielbiam. Dodajemy liść laurowy oraz 1-2 ziarenka ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10-20 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju/oliwy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/11/04/ratatouille-ratatuj/