BUŁKI DO BURGERÓW

Śniadania
21.01.2019 21:30
BUŁKI DO BURGERÓW

Bułki do burgerów 500 g mąki pszennej 200 ml letniej wody 2 jajka (jedno do posmarowania bułek) 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 50 g masła łyżeczka soli łyżka cukru czarnuszka do posypania Piekę w 200 st C około 15 minut. Gdy ciasto podwoi objętość wyjmuję je na stolnicę i dzielę na 6 lub 8 części (w zależności czy chcę duże bułki do burgerów, czy mniejsze np na śniadanie). Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję cukier, rozcieram i odstawiam na 5 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut. Wlewam chłodne masło i wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (robotem około 10 minut). Każdą część zwijam w kulkę, układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczam ręką. Czas potrzebny na przygotowanie ciasta to zaledwie 15 minut. Niezwykła ze względu na smak, strukturę i skład.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://straszniesmaczne.blogspot.com/2019/01/buki-do-burgerow.html