Pełnoziarniste naleśniki z musem jabłkowym i sosem waniliowym

Martyna
Dania mączne
09.10.2019 20:06
Pełnoziarniste naleśniki z musem jabłkowym i sosem waniliowym

Składniki na 8-10 naleśników: – 250ml mleka, o temp. pokojowej – 100ml wody – 65g mąki orkiszowej – 60g mąki pszennej pełnoziarnistej – 2 jajka, o temp. pokojowej – 10g masła – szczypta soli Składniki na sos waniliowy: – 150ml mleka, o temp. pokojowej – 2 żółtka, o temp. pokojowej – 20g ksylitolu/erytrolu – ziarenka z 1/2 laski wanilii – szczypta soli NALEŚNIKI: Masło roztapiamy. Składniki na mus: – z tego przepisu lub: – 700g jabłek – 20ml soku z cytryny – 1 łyżka ksylitolu/erytrolu (opcjonalnie) – ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) Naleśniki na słodko to jedna z tych potraw, które świetnie smakują na ciepło jak i zimno, dzięki czemu bez obaw można brać je do lunchbox’a do pracy, czy szkoły. SOS: W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na sos (w tym ziarenka wydrążone z laski i wydrążoną laskę wanilii). Na naleśnikach rozprowadzamy mus jabłkowy składamy w trójkąty lub zwijamy w ruloniki, polewamy sosem waniliowym i podajemy np. z orzechami włoskimi. Wszystkie składniki na mus umieszczamy w rondelku i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż zaczną się rozpadać, od czasu do czasu mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/pelnoziarniste-nalesniki-musem-jablkowym-sosem-waniliowym/