Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami

Ciasta
24.05.2020 13:29
Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami

Składniki na budyniowy krem śmietankowy 450 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki białego cukru 1 cukier waniliowy 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Składniki na polewę z czekoladą 100 g czekolady (jedna tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej do wyboru) 50 g masła Składniki na ciasto czekoladowe do tortu 150 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 5 łyżek kakao 4 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 30 dag dojrzałych truskawek i kilka listków mięty do dekoracji, 1 łyżeczka kakao ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej ½ kieliszka rumu lub wiśniówki ½ łyżeczki cukru Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami Maj to miesiąc truskawek, więc właśnie w maju warto przygotować jak najwięcej smakołyków z truskawkami, bo właśnie w maju truskawki są najlepsze. Na koniec schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru pudru. Ciasto czekoladowe przekrawamy na 2 lub 3 blaty - w zależności od naszego upodobania. Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami to propozycja dla miłośników truskawek i aromatycznej czekolady. Przepis na tort czekoladowy z truskawkami polecam wszystkim majowym łakomczuchom! W filiżance wrzątkiem zalewamy łyżeczkę kakao z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, odrobiny cukru i alkoholu. Połączone suche składniki stopniowo łączymy z ubitym masłem z żółtkami. Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy na puch mikserem lub rózgą. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do miksowania warto użyć spiralnych końcówek a mikser ustawić na wysokie obroty - wówczas masa budyniowa będzie bardziej puszysta i delikatna. Do tego delikatny krem śmietankowy, który podkreśla głęboki smak ciasta czekoladowego i słodki, świeży smak dojrzałych truskawek. Jest to tradycyjny przepis na masę budyniową, w naszej rodzinie obecny od kilkudziesięciu lat. Budyń musi się zagotować i warto potrzymać go na ogniu 2-3 minut. Przekładamy tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami Budyń na krem będzie bardzo gęsty, ale taki właśnie powinien być. Na koniec cały tort dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami świeżej mięty. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i dopiero wówczas wyciągamy je z tortownicy. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszane mąki z cukrem. Na krem kładziemy drugi blat czekoladowy, który też nasączamy ponczem. Do pozostałego mleka wsypujemy cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Teraz pianę delikatnie łączymy z ciastem czekoladowym i wszystko mieszamy łopatką! Gotowy tort dekorujemy polewą z czekolady.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2020/05/tort-czekoladowo-smietankowy-z.html