Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami

Ciasta
16.12.2019 20:30
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami

Składniki na piernik staropolski 0,5 l miodu 2 szklanki cukru 20 dag smalcu 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki zimnego mleka 1,5 łyżki domowej przyprawy do piernika 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki smażonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki rodzynek Szczypta soli Prawdziwydojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Po upieczeniu ciasta są twarde, ale po 2-3 dniach kruszeją i są przepyszne.zachowuje świeżość bardzo długo, dlatego z powodzeniem można podać go jeszcze w Sylwestra lub w Nowy Rok. Gdy trochę przestygnie dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w pół szklanki zimnego mleka, jajka oraz przyprawę korzenną. Najlepiej wychodzi, gdy ciasto zarobi się w połowie listopada, a samupiecze na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Ciasto przykrywamy ściereczką i ustawiamy w chłodnym miejscu, żeby dojrzało.pieczemy na kilka dni przed Wigilią. Gdy ciasto mamy starannie wyrobione, nadajemy mu kształt kuli lub bochenka i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia. Zwykle piekę ten piernik w kilku małych foremkach aluminiowych, gdyż sprawdza się idealnie jako świąteczny prezent.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2019/12/piernik-staropolski.html