Składniki: porcja ugotowanych (w osolonej wodzie) ziemniaków * słodka czerwona papryka sól do smaku (u mnie o’Sole od Cenos) około 2 łyżki oleju * u mnie na małą patelnię – około 5 sztuk; ilość zależy od Was dlatego w przepisie nie podaję dokładnych miar i wag Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki (nie można ich przegotować) lekko studzimy, następnie kroimy w grube plastry. Na patelni (u mnie mała) rozgrzewamy olej (około 2 łyżek, olej powinien pokryć delikatnie dno patelni). Ziemniaczki smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając je drewnianą łyżką, aby były chrupiące z każdej strony. Niestety czasem nie mam czasu czekać aż się upieką lub (tak jak dziś) letnia, upalna pogoda nie nastraja do włączania piekarnika. Dziś przygotowałam je z papryką nutą, która dodała nie tylko smaku, ale też i pięknego koloru moim ziemniaczkom. Chrupiące paprykowe ziemniaczki podajemy same, jako dodatek do mięs lub surówek.