Jedząc surowe warzywa i owoce musimy pamiętać o dokładnym ich oczyszczeniu. Na skórce zazwyczaj znajdują się chemikalia mające przedłużać świeżość, różnego rodzaju zanieczyszczenia, które osadziły się na produktach podczas transportu i w sklepie oraz pasożyty – które mogą być groźne dla zdrowia.
Oczyszczanie warzyw i owoców – najważniejsze zasady
#Pamiętaj o oczyszczaniu warzyw i owoców przed ich obraniem i pokrojeniem.
#Nie wkładaj do lodówki brudnych warzyw i owoców – najpierw należy je umyć.
#Przed przystąpieniem do pracy z surowymi warzywami i owocami dokładnie umyj ręce.
#Opłukuj warzywa pod bieżącą wodą przez 2-3 minuty.
#Po opłukaniu warto produkty dodatkowo wymoczyć w misce z czystą wodą.
#Jeśli chcemy usunąć substancje chemiczne z warzyw i owoców możemy również wykorzystać znaną i skuteczną metodą z sodą oczyszczoną:
Po opłukaniu warzyw lub owoców przełóż je do miski z czystą wodą i łyżką sody oczyszczonej. Pozwól działać mieszane przez 5-10 minut. Następnie wyciągnij owoce lub warzywa z wody i jeszcze raz opłucz wodą.
#Pamiętaj również o dokładnym umyciu naczyń mających kontakt z brudnymi warzywami i owocami.