Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że owoce i warzywa które kupujemy w markecie zawierają pestycydy.
To właśnie dlatego przed spożyciem należy dokładnie umyć warzywa i owoce.
Jednak możemy to zrobić znacznie dokładniej niż tylko opłukiwać owoce czy warzywa pod bieżącą wodą.
Tutaj z pomocą przychodzi nam soda oczyszczona, która jest w stanie zniwelować nawet 95% pestycydów które znajdują się na warzywach i owocach.
Soda jest silnie alkalizująca, dlatego też skutecznie rozkłada pestycydy na drobne cząsteczki, a następnie całkowicie neutralizuje je.
Aby całkowicie wyeliminować pestycydy z warzyw i owoców należy je dokładnie moczyć w roztworze wody i sody oczyszczonej.
Wlej do miski wodę i dodaj kilka łyżek sody oczyszczonej.
Następnie umieść w misce owoce i warzywa i mocz je przez 15 minut.
Potem wystarczy je osuszyć i podać do zjedzenia.
Zdajemy sobie sprawę, że nie każdemu chce się moczyć owoce czy warzywa przez tak długi czas.
Jednak jeżeli zależy Ci swoim zdrowiu to zacznij zwracać uwagę na to jak myjesz warzywa i owoce przed spożyciem.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Jak prawidłowo przechowywać owoce i warzywa?
Większość z nas nigdy nie zastanawiała się nad tym czy dany owoc czy warzywo powinno leżeć w lodówce czy poza nią.
Poniżej podajemy krótką ściągę dzięki której będziesz wiedziała czy dany produkt powinien być przechowywany w lodówce czy poza nią.
Warzywa i owoce które należy przechowywać poza lodówką to:
- awokado,
- kiwi,
- ananas,
- brzoskwinia,
- gruszka,
- pomarańcza,
- cytryna,
- arbuz,
- banan,
- pomidor,
- cebula,
- czosnek,
- ogórek.
Warzywa i owoce które należy przechowywać w lodówce to:
- papryka słodka,
- seler naciowy,
- świeży groszek,
- brokuł,
- cukinia,
- bakłażan,
- sałata,
- marchew,
- kukurydza,
- winogrona,
- jabłka,
- śliwki,
- wiśnie,
- truskawki,
- maliny,
- jeżyny,
- jagody.