Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 180 g masła 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: do polewy: 2 łyżki masła + 2 łyżki kakao do nasączenia: 1/2 szklanki mocnej herbaty + 2 kieliszki wiśniówki do posypania: garść orzechów lub migdałów masło do wysmarowania formy forma półokrągła o długości 31 cm (znajdziecie ją np. tutaj) Lody śmietankowe z orzechami: 400 ml śmietany 30% 150 ml mleka 3,2% 60 g cukru pudru 60 g orzechów włoskich Naczynie do mrożenia, które jest częścią maszynki do lodów, należy schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 18 godzin. Przygotować polewę: odłożoną część masy czekoladowej podgrzać i kiedy będzie już z powrotem płynna, dodać masło (2 łyżki) i kakao (2 łyżki). Lody są proste do wykonania, a maszynka stwarza tak wiele możliwości eksperymentowania z dodatkami i smakami, że domowe lody na pewno zagoszczą na stałe w mojej kuchni. Wraz z maszynką dostałam książeczkę z przepisami na lody. Comber: Masło rozpuścić w garnku z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i wodą. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu ciasto nasączyć herbatą wymieszaną z wiśniówką. Na koniec dodać ubite białka i miksować na niskich obrotach tylko do momentu połączenia. Śmietanę zmiksować z mlekiem i cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Z przygotowanej masy odłożyć 6 łyżek (przyda się później do polewy). Pierwszy raz robiłam samodzielnie lody przy użyciu specjalnej maszynki i muszę przyznać, że jestem zachwycona.