Biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki ) 30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem wiśniowy: 800 g wiśni, świeżych lub mrożonych 5 - 8 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 g żelatyny ( 6 łyżeczek ) 500 ml śmietany kremówki 36 %, dobrze schłodzonej Polewa czekoladowa: 125 ml śmietany kremówki 36 % 125 g gorzkiej lub deserowej czekolady ( lub pół na pół z mleczną ) Nasączenie: 2/3 szklanki likieru wiśniowego lub mocnej herbaty, osłodzonej, z dodatkiem soku z cytryny i wódki/spirytusu ( opcjonalnie ) Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Po tym czasie garnuszek z żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego jej rozpuszczenia. Wiśnie umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. W sezonie polecam oczywiście wiśnie świeże, jednak do sezonu wiśniowego bardzo daleko, dlatego wykorzystajmy zamrożone zapasy tych owoców i przygotujmy na weekend dla rodziny Kostkę wiśniową.. Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia ( należy pilnować aby wiśniowe puree nie stężało zbyt mocno ). UWAGA: Waga wiśni z przepisu - 800 g, to łączna waga wiśni i soku. Ciasto nie za słodkie ( kwaskowy krem wiśniowy świetnie się uzupełnia ze słodkim biszkoptem ), trafiające w kubki smakowe większości :). Złożenie ciasta: Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową likieru wiśniowego ( lub herbaty ). Wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia ( i znów należy pilnować aby krem nie stężał całkowicie ). Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Pod koniec ubijania dodawać w 3 turach gęstniejące wiśniowe puree, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Moje wiśnie były dość kwaśne więc dodałam w sumie 8 łyżek cukru. Ciasto całoroczne, ponieważ do kremu można użyć wiśni mrożonych, będzie równie smacznie jak ze świeżymi. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zagotować, następnie zmiksować blenderem na puree. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.