English version Gingrebread cake with pears and caramel sauce (10 servings) Ingredients: 240 ml of milk 200 g of sugar 2 eggs 1 tablespoon of honey 100 ml of vegetable oil 300 g flour 1 teaspoon of baking soda 2 tablespoons cocoa powder 2 teaspoons of ground ginger 1 teaspoon gingerbread spice 2 teaspoons of vanilla sugar grated peel from 1 lemon 3 small pears, peeled Ingredients for caramel sauce: 100 g of sugar 50 g butter 100 ml double cream Preparation: Składniki: 240 ml mleka 200 g cukru 2 jajka 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cukru waniliowego starta skórka z 1 cytryny 3 małe gruszki, obrane Składniki na sos: 100 g cukru 50 g masła 100 ml śmietanki 36% Przygotowanie: W misce miksera umieść mleko, cukier, jajka, miód, olej i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj mąkę z sodą oczyszczoną i miksując dodaj imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny i ponownie zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty. Jeżeli lubisz takie korzenne słodkości, polecam także moje ciasto korzenne z gruszkami i daktylami, odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami lub piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem – wszystkie przepyszne! W celu przygotowania ciasta w TCC do misy wyposażonej w końcówkę do ciast dodaj mleko, cukier, jajka, miód, olej i zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu korzenne ciasto z gruszkami i podane z sosem karmelowym po prostu mnie zachwyciło! To prepare the dough in TCC, place milk, sugar, eggs, honey, oil in the bowl fitted with kneading blade and mix at speed 8 for 2 minutes. Dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i miksując wmieszaj imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Zmniejsz ogień, dodaj masło i podgrzewaj mieszając do połączenia się składników, na koniec wlej śmietankę, zdejmij z ognia i ponownie wymieszaj do połączenia się składników. Add the baking soda, flour, ginger, and lemon zest, and mix again at speed 8 for 2 minutes. Przepis ten znalazłam w ostatnim numerze magazynu Kuchnia, przeczytałam składniki i przygotowanie i nie mogłam sobie darować, że tak długo zwlekałam z jego przygotowaniem… Tylko wydawało mi się, że jest trudne w przygotowaniu a tu okazało się, że jest wręcz przeciwnie.