BEZA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI

Magdalena
Ciasta
15.11.2017 19:30
BEZA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI

Nikt mu się nie oprze 😉 Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego Octim (ekologiczny) szczypta soli Masa: 500 ml śmietany 36% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 słoiczek wiśni deserowych Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Słodka beza przełamana jest kwaśnymi wiśniami oraz masą z gorzkiej czekolady, dzięki temu torcik nie jest za słodki i mulący. Do tego nie jest skomplikowana w wykonaniu i wbrew pozorom nie składa się z dużej ilości składników. Następnie wykładamy jasną bitą śmietanę, a na nią bitą śmietanę z czekoladą. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao i miksujemy do połączenia składników. Pozostałą kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem również na sztywną masę. Następnego dnia ubijamy kremówkę z czekoladą na sztywną masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 80-90 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/11/beza-czekoladowa-z-wisniami.html