Strogonow z wołowiną i grzybami

Malgorzata
Obiad
15.11.2017 10:21
Strogonow z wołowiną i grzybami

Składniki: 3 łyżki oleju roślinnego 600 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie paski 400 g pieczarek (lub innych ulubionych grzybów), pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie) 3 łyżki koniaku / brandy 2 szklanki śmietanki 36 % listki z kilku gałązek tymianku sól i pieprz Przygotowanie: English version Beef and mushroom stroganoff (5-6 servings) Ingredients: 3 tablespoons vegetable oil 600 g sirloin steak, cut into thin, short strips 400 g mushrooms, sliced 1 onion, chopped 2 large cloves garlic, diced 3 tablespoons tomato paste 3 tablespoons ketchup 3 tablespoons Worcestershire sauce (optional) 3 tablespoons cognac / brandy 2 cups double cream leaves form a few sprigs of thyme salt and pepper Preparation: Lightly season the meat with salt and pepper. Podsmaż do zarumienienia przez ok. 1-2 minuty z każdej strony, przełóż mięso na talerz i odstaw. Heat a large pan over medium heat, add oil and meat and cook until browned, for 1-2 minutes per side. Then add the browned meat, the Worcestershire sauce, stir to coat evenly and cook for 1-2 minutes. Next add the onion and garlic to the pan and cook for a 2-3 minutes until translucent. Do tej samej patelni włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia przez 2-3 minuty. Następnie włóż ponownie do patelni mięso, dodaj sos Worcestershire, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 1-2 minuty. Pyszna wołowina i grzyby w smakowitym sosie śmietanowym z koniakiem i podany z ulubionym makaronem zachwyci wszystkich. Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – pycha!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/strogonow-wolowina-grzybami-beef-and-mushroom-stroganoff/