Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym

Sylwia
Obiad
15.11.2017 12:05
Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym

Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek 100 ml śmietanki 18 % 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta pieprzu szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Ciasto na pierogi robi się z ugotowanych ziemniaków, więc jeśli macie jakieś resztki z wczorajszego obiadu to można je wykorzystać. Na spód garnka dać łyżkę masła, dodać pieczarki i całość dusić przez około 20 – 30 minut. Przelać do szklanki odrobinę wody z pod pieczarek, dodać do niej mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. W między czasie przygotować sos pieczarkowy (przepis na sos znajduje się poniżej). Pokroić w drobną kostkę cebulę i podsmażyć na maśle przez kilka minut. 🙂 Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/pierozki-ziemniaczane-z-miesem-mielonym/