Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami

Patrycja
Dania mączne
14.11.2017 11:12
Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami

Zapraszam😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 5 szklanek, sól 2 łyżeczki, olej 4 łyżki, woda ciepła ok 2 szklanki, farsz: soczewica czerwona 1,5 szklanki, ziemniak 2 szt, cebula 0,5 szt, olej do smażenia, czosnek 1 ząbek, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, majeranek 0.5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku , Dodatkowo: masło ze smażoną cebulką lub dla wegan i nie tylko: oliwa z oliwek z czosnkiem do polania, Farsz: Soczewice płuczemy 3 razy w wodzie, następnie zalewamy nie wielką ilością wody, solimy i gotujemy aż soczewica się rozpadnie. Pierogi podałam ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi z oliwą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, ja uwielbiam, gdy farszu w pierogach jest bardzo dużo, więc staram się dawać jak najwięcej. Uwielbiam je w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi z oliwą czosnkową... Gdy woda zacznie wrzeć to wrzucamy pierożki, które należy co jakiś pomieszać najlepiej drewnianą łyżką, aby podczas gotowania się nie posklejały. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie wody to od wtedy odliczamy 3 min. i można pierogi wyciągać, najlepiej to zrobić łyżką cedzakową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/11/pierogi-z-czerwona-soczewica-i.html