Szybki chleb pszenno - razowy

Aleksandra
Śniadania
22.11.2017 8:59
Szybki chleb pszenno - razowy

COM Składniki na 1 bochenek: 400 g mąki pszennej chlebowej ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 125 g mąki pszennej razowej 40 g drożdży świeżych 25 g masła, miękkiego 250 ml ciepłej wody 175 g surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, na papkę 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego 2 łyżeczki soli Wykonanie: Do miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą. Szybki, to znaczy nie wymagający kilkunastogodzinnego wyrastania, jak to w przypadku chlebów na zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączenie tym razem znalazło się na dole, szybko naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić ( aby ułatwić sobie pracę można lekko naoliwić dłonie ), przykryć i odłożyć na 10 minut. O składaniu ciasta na chleb jak i o formowaniu bochenków pisałam W TYM PRZEPISIE. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek jak z piekarni - ten płaski, też będzie smaczny, smaczny bo domowy, zrobiony własnymi rękami. UWAGA: Jeśli po upływie czasu pieczenia spód chleba będzie wilgotny i niewypieczony, usunąć naczynie z wodą, włączyć dolną grzałkę piekarnika i piec jeszcze przez kilka/kilkanaście minut, do wypieczenia spodu. O składaniu ciasta na chleb jak i o formowaniu bochenków pisałam Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Na dolnej półce w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub blaszkę z gorącą wodą. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 20 - 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/05/szybki-chleb-pszenno-razowy.html