Przepis na kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Drukuj przepis Składniki 2 szklanki mąki i odrobina do podsypania 40 g cukru brązowego 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 100 g masła 2 jajka szczypta soli nadzienie: 6 Rogaliki odstawiamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy je do złotego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 5/5 - (1 głos) Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. 5 Na każdy kawałek ciasta dodajemy ostudzoną masę z jabłek i zawijamy od szerszej strony tak, aby utworzyć rogalik. Na patelni rozgrzewamy miód, kiedy się lekko skarmelizuje, dodajemy do niego jabłka, cukier oraz masło. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień. Na podstawie jego receptur robiłam także Tartę szpinakową z truskawkami, Pampuchy drożdżowe czy w końcu Pancakes 🙂 4 Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (w razie konieczności podsypujemy mąką) na okrąg o grubości około 3-5 milimetrów. 2 W mące robimy wgłębienie i wlewamy mleko z cukrem i drożdżami oraz dodajemy sól i jajka - ugniatamy. Podsmażamy na dużym ogniu, do momentu, aż jabłka będą się rozpadać i stworzy się zwarta konsystencja.