Polecane przepisy: – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta – kotlet schabowy JAK PIEC ŁOPATKĘ? Przygotowanie: 2 h Składniki: – łopatka o wadze około 1-1,5 kg – 1 łyżeczka suszonego oregano – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – po pół łyżeczki soli i pieprzu – 100 ml białego wytrawnego wina – rękaw do pieczenia lub naczynie żaroodporne z pokrywką Przygotowanie: - Łopatkę umyj pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. W moim przepisie znajdziecie dodatek białego wina – nie jest ono niezbędne, ale w przypadku kiedy będziecie dalej robić sos do mięsa, sos z białego wina po pieczeniu bardzo Wam się do tego przyda. To czas kiedy częściej decydujemy się na bardziej pracochłonne obiady, pieczone mięsa na obiad czy na kanapki zamiast kupowanej w sklepie wędliny. - Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na około 20 minut zanim otworzysz naczynie/rękaw. Zapraszam zatem na poniższy przepis, pomogę Wam upiec pyszne i miękkie mięso, dam niezbędne wskazówki do przygotowania. Kilka plastrów zjedliśmy w pysznym sosem musztardowym z suszonymi pomidorami.