Może na początku wyglądać jakby masło nie chciało się zmieszać z karmelem, ale po ok. 2 min. masa ładnie połączy się. Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem. 1 szklanka sosu):- 200 g białego cukru (1 szklanka), - 85 g zimnego masła, - 120 ml śmietanki kremówki 30% (1/2 szklanki), - pół łyżeczki soli lub więcej (do smaku). Na początku cukier będzie sklejał się, a następnie wszystko się ładnie rozpuści. Należy tylko często mieszać, żeby nie spalił garnka i uważać na przypalenie cukru, bo stanie się gorzki. Wykonanie: Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie (unikamy czarnych, gdyż nie będziemy widzieć jak karmelizuje się cukier). Wkładając go do lodówki zamieni się w bardzo gęstą, ciągnącą masę. Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę (ostrożnie, bo sos będzie skwierczeć).