Falafel z buraka

Obiad
13.11.2017 13:05
Falafel z buraka

Falafel z buraka składniki: - 400 g suchej ciecierzycy - 1 burak średniej wielkości - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki mąki owsianej - 1/2 pęczka natki pietruszki - 5 gałązek kolendry - sól do smaku na sos: - 1 jogurt naturalny (może być grecki) - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - sól, pieprz wykonanie: Ciecierzycę moczymy na noc. Oczywiście nie wszystkich, bo moja młodsza córka nawet na nie nie spojrzała, ale ona jest specyficzna gdy chodzi o jedzenie. Tradycyjnie te małe klopsiki smaży się w głębokim tłuszczu, ja zdecydowanie używam go mniej niż przewiduje oryginalna receptura, a falafel wychodzi idealny. Falafel w ostatnich latach jest dość popularny w naszym kraju, tak jak i cała kuchnia arabska. Tradycyjny falafel jest pyszny sam w sobie, ale mnie zachwyca niezmiennie wersja z burakiem. Ale człowiek uczy się na błędach więc kolejne próby było już w 100% udane. Ja dałam niewielką ilość choć tradycyjnie powinno się je smażyć w głębokim tłuszczu. Nie jest to proces łatwy, za to rozłożony w czasie. Co więcej, nie byłabym sobą gdybym nie zredukowała ilości oleju do smażenia. Po wystudzeniu należy go obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. ale nie o problemach żywieniowych mojej córki miał być to wpis. No cóż efekt końcowy była jak najbardziej zjadliwy lecz co ja się namęczyłam by to usmażyć. Aby przygotować sos należy zmieszać ze sobą wszystkie składniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przysmakikarolki.blogspot.com/2017/11/falafel-z-buraka.html