Rogaliki z białym makiem |Jak zrobić rogaliki| Składniki: ciasto drożdżowe na rogaliki: 1 szklanka mleka 1/2 kg mąki pszennej 20g drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru opakowanie cukru waniliowego nadzienie z białego maku: 1 szklanka białego maku 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 szklanki cukru 50 ml rumu. Poszukując w internetowym sklepie ze słodkościami przypraw korzennych, natknęłam się na wyprzedaż i choć nie miałam żadnej koncepcji, co zrobię z produktem, wiedziałam, że muszę go mieć. Przepełnione radością i wrażeniami wjechałyśmy na rynek w Ronne na Bornholmie W piekarni kupiłyśmy pieczywo z białym makiem . Ale mnie biały mak już zawsze przenosić będzie na najpiękniejszą z wysp (co przy dzisiejszej dżdżystej aurze jest sporym atutem). Z okazji Święta Niepodległości postanowiłam upiec rogaliki z nadzieniem z białego maku . Biały mak kupiłam w: https://www.mniammniam.com/sklep/ Długo biały mak leżał sobie na półce między budyniami a korą cynamonu. W rogu każdego kwadratu układamy łyżeczkę nadzienia i zawijamy ( u mnie zamiast rogalików wyszły bułeczki z dziurką). Zostawiamy na kilka minut, po czy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w ok. 180 stopniach. Wykonanie krok po kroku: Drożdże, letnie mleko, cukier i kilka łyżek mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pamiętamy, że szalenie rośnie!) U mnie lukier powstał z białego cukru i odrobiny wody oraz łyżeczki nadzienia, które mi zostało. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1/2 godziny. Myślicie, że skorzystałam z wypasionego przepisu na rogale świętomarcińskie? W tym czasie zagotowujemy mak z mlekiem i cukrem. A ja co jakiś czas na niego zerkałam i uśmiechałam się błogo... Gdzie kupić biały mak? |Rogaliki z biaym makiem -produkty|