Będzie pysznie i odświętnie! Kaczka pieczona z jabłkami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 1 kaczka (ok. 2 kg) 6 jabłek 2 łyżki 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Kaczkę umyj, oczyść i osusz. 😉 W moim domu taką kaczkę nadziewaną jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Kaczka pieczona w całości z jabłkami to klasyk, który nie może się znudzić. Część z nich umieść w środku kaczki, a następnie zabezpiecz kaczkę wykałaczkami, aby jabłka nie wypadły. Tak przygotowaną kaczkę zostaw na kilka godzin lub całą noc w lodówce. Ładnie przypieczone mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to coś, za co mogę się dać pokroić.