Pęczotto ze szpinakiem i dynią oraz łopatką wieprzową

Ulla
Obiad
09.11.2017 11:14
Pęczotto ze szpinakiem i dynią oraz łopatką wieprzową

Pęczotto ze szpinakiem, dynią i łopatką wieprzową 1,5 szklanki kaszy pęczak 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wina wytrawnego 2 szklanki wywaru z warzyw ( u mnie zalałam wrzątkiem 3 łyżki warzyw suszonych ) ) 60 dkg łopatki wieprzowej 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego 3 garście liści szpinaku baby 2 garści pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie dynia muskat ) sól, pieprz, chili do smaku Zaczęłam od przygotowania warzyw suszonych, czyli zagotowałam wodę i zalałam warzywa w kubku garnku. Gdy kasza już była miękka, dodałam do niej dynię i znowu na chwilę zostawiłam pod przykryciem ( mieszając raz ) a na końcu dodałam szpinak, wymieszałam wszystko tak aby szpinak lekko się poddusił. Potem dodałam mięso i je smażyłam około 5 minut mieszając od czasu do czasu tak aby było całe obsmażone, dodałam kaszę i po połowie wina i wywaru. Na patelni rozgrzałam olej dodałam masło, jak całość się połączyłam dodałam czosnek i cebulę i przez około 3 minuty smażyłam. Pęczotto czyli inaczej kaszotto a wszysto wzięło się od risotto, nazwa zależy od składnika głównego tak naprawdę. Co 2-3 minuty całość mieszałam i jak było trzeba ( a trzeba!) Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z dynią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchnianawzgorzu.pl/peczotto-ze-szpinakiem-dynia-i-lopatka-wieprzowa/